Çorba türleri; ülkeden ülkeye değişmekle kalmaz bazen bir ülke içerisinde yöreden yöreye de değişiklik gösterebilmektedir. Çorba Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir. Hatta öyle ki Ülkemizde çorba sadece yemek saatlerinde değil, gece, sabah bile sıklıkla tercih edilen bir çeşittir. Hal böyle olunca çorba çeşitliliği de bir hayli fazladır. Unlusu, sütlüsü, sebzelisi, salçalısı gibi birçok versiyonu yapılabilen çorba hastalar için şifa çocuklar için ise vitamin ve mineral deposudur. Çorbanın insan sağlığı açısından çok büyük faydaları bulunmaktadır. Örneğin bağırsak ve mide şikâyeti yaşayan bireylerin her öğüne çorba ile başlaması tavsiye edilir. Yine diyet yapanlar açısından sindirimin kolay olması ve tokluk hissi uyarması nedeniyle iyi bir alternatiftir. Özellikle sağlıklı malzemeler ile yapılan çorbaların tüketilmesi daha büyük önem arz etmektedir. Özellikle salçalı çorbaların yapımında et suyu kullanmaya mutlaka özen gösterin. Hatta çocuklar için kemik suyu da katabilirsiniz.
Ülkemizde yaygın olarak yapılan çorba türleri - Yayla çorbası,
- Yoğurt çorbası,
- Erişteli süt çorbası,
- Muhacir çorbası,
- Mercimekli bulgur çorbası,
- Mercimek çorbası,
- Ezo gelin çorbası,
- Pırasa çorbası,
- Ara başı çorbası,
- Süzme mercimek çorbası,
- Gullik çorbası,
- Arpa şehriye çorbası,
- Bütün çorba,
- Tel şehriye çorbası,
- Tarhana çorbası,
- Mahluta çorbası,
- Isırgan otu çorbası,
- Kırmızı biber çorbası,
- Tennuri çorbası,
- Terbiyeli bakla çorbası,
- Soğuk çorba,
- Lebeniye,
- Mantarlı irmik çorbası,
- Sütlü bal kabağı çorbası,
- Dadaş çorbası,
- Ebegümeci çorbası,
- Mantı çorbası,
- Brokoli çorbası,
- Yeşil mercimek çorbası,
- Lahana çorbası,
- Yıldız şehriye çorbası,
- İşkembe çorbası,
- Kelle çorbası,
- Paça çorbası,
- Kayseri çorbası,
- Beyin çorbası,
- Analı kızlı çorbası,
- Şehriyeli kremalı tavuk çorbası,
- Pazı çorbası,
- Aş otu çorbası,
- Ekşili çorba,
- Kremalı havuç çorbası,
- Köfteli yoğurtlu çorba,
- Den çorbası,
- Kabak çorbası,
- Buğdaylı mercimek çorbası,
- Köfteli Erzurum çorbası,
- Tutmaç çorbası,
- Soğan çorbası,
- Alaca çorbası,
- Beyran çorbası,
- Domates çorbası,
- Bezelye çorbası,
- Yuvalama çorbası,
- Börek aşı çorbası,
- Düğürcük çorbası,
- Tavuklu şehriye çorbası,
- Terbiyeli tavuk çorbası,
- Pirinç çorbası,
- Yüksük çorbası,
- Kurşun aşı çorbası,
- Kuru bamya çorbası,
- Gendimi çorbası,
- Sarımsaklı grip çorbası,
- Köfteli mantar çorbası,
- Mengen çorbası,
- Kelecoş çorbası,
- Mısır çorbası,
- Patates çorbası,
- Kremalı mantar çorbası,
- Pancar çorbası,
- Peskütan çorbası,
- Ayran aşı çorbası,
- Kremalı brokoli çorbası,
- Yarma çorbası,
- Erişteli nohutlu çorba,
- Fırında karnı bahar çorbası,
- Yer elması çorbası,
- Salçalı yoğurt çorbası,
- Et suyuna mercimek çorbası,
- Şehriyeli domates çorbası,
- Un çorbası,
- Bulamaç çorbası,
- Heybeli çorba,
- Terbiyeli sebze çorbası,
Çorba türlerinden bir kısmına yukarı d yer verilmiştir. Bu çorbaların bir kısmı yöresel bir niteliğe haiz iken bir kısmı da günümüz modern mutfağına ait çorbalardır. |