Peynir türleri: Sütten mayalanarak elde edilen faydalı bir besindir. Herkes tarafından sevilen bir besindir. Dünya üzerinde birçok peynir türü bulunmaktadır. Kullanılan mayaya göre peynirin çeşidi değişmektedir. Peynir en çok koyun ve inek sütünden yapılmaktadır. Besin değeri daha yüksek olduğu için günümüzde keçi peyniri daha çok tüketilmeye başlanmıştır. Ülkemizde en fazla kullanılan peynir mayası, dana ya da buzağının kırkbayırından elde edilen mayadır. Peynir türleri Kaşar peyniri: Sert hamurlu olan bu tür peynirlerin rengi sarıya dönüktür. Ülkemizde kaşar peyniri hamurundan dil peyniri, tulum ve teleme çeşitleri yapılmaktadır. Lor peyniri: Yumuşak kıvamlı ve peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir peynir türüdür. Kısa ömürlü olup, tuzlu veya tuzsuz olarak üretilmektedir. Otlu peynir: Özellikle ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde üretilen ve içerisinde 25 çeşit bitki kullanılarak yapılan bir peynirdir. Erzincan tulum peyniri: Erzincan'a özgü lezzetli bir peynirdir. Bu peynir hayvan derisinden yapılmış bir tulum içerisinde olur. Beyaz peynir: Sütün pıhtılaşmış bölümünden yapılan bir peynir türüdür. Ayrıca sütün kaymak yağı katılır ise tam yağlı beyaz peynir olur. Küp peyniri: Ülkemizin birçok bölgesinde geleneksel olarak üretilen bir peynir çeşididir. Genellikle toprak küplere ya da plastik bidonlara yağlı peynir bol tuzlanarak ve sıkıştırılarak doldurulur. Ricotta: İtalyan peyniri olan ricotta, yumuşak ve yarı tatlıdır. Bu peynir iyi saklanamaz. Hellim peyniri: Kıbrıs'ta eskiden beri üretilen bir peynir çeşididir. Kızartıldığında harika bir lezzeti olur. Mozzerella: Yarı yumuşak, kremsi olan bu beyaz peynirin lezzetli, hoş bir tadı vardır. İtalya'nın güney kısmında üretilmekte ve sadece manda sütünden elde edilmektedir. Feta: Bir Yunan peyniri olan feta, tuzlu ve kremsidir. Koyun sütünden elde edilen bu peynir, olgunlaştıkça daha kuru ve tuzlu hale gelmektedir. Hollanda peyniri: bu peynir sert olur ve kavun içi renktedir. Dışı kırmızı mumla kaplanır. Camembert: Dünyanın en meşhur fransız peyniridir. Yumuşak ve olgunlaştırılmış peynir türleri arasındadır. |