Kabak türleri, lif bakımından zengin bir sebzeler içerisinde ilk sırada yer alan kabağın birçok türü vardır. Vitamin ve mineral bakımında enerji deposu olan kabağın her türü sağlıklı pişirme koşulları altında tüketildiğinde vücudun zararlı maddelerden arınmasına imkân tanır. Besin değeri yüksek bir gıda olması sağlık açısından faydalı sebzeler içerisinde yerini almasını sağlamıştır. Çiğ olarak tüketilebildiği gibi buğulama ve yağda kızartma olarak da yenilen besinler içerisinde yer alır. Hatta bazı türlerinde tatlı dahi elde edilebilir. Kabak türleri, özellikle diyet yapanlar için ideal gıda kaynakları kapsamında değerlendirilir. Kabağın türleri Bal kabağı: Kabak türleri içerisinde şeker oranı en yüksek olan bir bitkidir. Ilıman, sıcak iklim bölgelerinde ve minerali yüksek toprak türlerinde verimli bir şekilde yetişir. Gelişmeye başlayan kabak yeşil renkte olup olgunlaşma dönemine yaklaştıkça ısı ve güneş ışınlarına ihtiyaç duyar. Sonbahar mevsiminin son aylarına doğru olgunlaşır. Rengi turuncunun açık ve koyu tonundadır. Bal kabağı, iyi bir şekilde yetiştirildiğinde 30-40 kilo kadar ağırlığa sahip olabilir. Daha çok tatlı ürünü olarak ön planda tutulur. Bunun yanı sıra pasta, dondurma ve sütlü tatlıların yapımında kullanılabilir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler. Kansere karşı savunma görevi üstlenir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kabızlık sorununa çözüm yolu sağlar. Kan basıncını dengede tutar. Kolesterol için önemli bir yere sahiptir. Sakız kabağı: Silindir şekline sahip yeşil ve sarı renkte olan bir kabak türüdür. İç kısmı beyazdır. Hemen hemen her türlü iklim koşuluna uyum sağlar. Çimlenme vaktinden sonra yetişme dönemine geçiş aşamasında bol su ister. Büyüyüp aşırı olgunlaştığında çekirdekleri belirir. Değerli vitamin ve minerallere sahip olan sakız kabağı türü birçok yemek seçeneği içerisinde yerini almaktadır. Göz, sindirim sistemi, sinir sistemi ve kemik sağlığı yönünden son derece önemli bir sebzedir. Antioksidan özelliği ile vücudu hastalıklardan korur. Su kabağı: Tek senelik bitkileri içerisinde yer alan su kabağı türü "Asma kabağı" olarak da tanınmaktadır. Şekil itibari ile farklı görünüme sahip bu kabağın sap kısmı dar olup gövde kısmı geniştir. Yemek yapımının yanı sıra içinin boşaltılıp kurutulmasıyla birlikte süs amaçlı da kullanılmaktadır. Ayrıca, saz yapımında da tercih edilmektedir. |