Şeker Türleri Şeker, şeker pancarı veya şeker kamışı bitkilerinden elde edilmektedir. Bu bitkiler, yüksek miktarda sakaroz içerir. Bitkilerden ayrıştırılan sakaroz, işlenerek birçok alanda kullanılan şeker haline getirilir. Bu şekerler, pastacılık, içecek ve yiyecek sektörü, çikolata ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılır. Şeker Türleri Beyaz Kristal Şeker Beyaz kristal şeker, işleminin son aşamasında kristalleşmesi için kaynatılır. Kalitesine göre 1'den 4'e kadar numaralandırılır. Pudra Şekeri Pudra şekeri, toz şekerin elle hissedilmeyecek kadar ezilmesi ve tamamen toz haline getirilmesi ile elde edilir. İçerisine %2-3 oranında mısır nişastası eklenir. Uzun süre hava ile temas ettiğinde topaklanma yapabilir. Esmer Şeker Esmer şeker, şeker pancarı veya şeker kamışının ilk şurubu alındıktan sonra kalan ikinci şurubundan doğal olarak elde edilir. Kuvvetli bir kokuya sahiptir. Kızıl Şeker Kızıl şeker, içerisine koyu renkli şeker kamışı pekmezi eklenerek yapılır. Rengi kızıl tonlarındadır ve kalorisi düşük bir şeker türüdür. Küp şekeri de mevcuttur. Toz Şeker Toz şeker, genellikle en çok kullanılan şeker türüdür. Şeker kamışı ve pancarının şurubu ile havasız ortamda üretilir. Kalitesine göre sınıflandırılır. Küp Şeker (Kesme Şeker) Küp şeker, kalıplanarak elde edilir. Beyaz ve esmer çeşitleri mevcuttur. Ayrıca kıtlama olarak da kullanılır. Sarı Şeker Sarı şeker, elde edilen ilk şuruptan üretilir. Bu nedenle rengi oldukça açıktır. Esmer Şeker Kamışı Esmer şeker kamışı, şeker pancarının suyundan elde edilir ve işlenmemiş bir şeker türüdür. Küspe Şeker Küspe şeker, katkılı bir şeker türüdür. Rengi esmerdir ve yağ gibi kıvamı vardır. Rafine edilmemiştir. Gök Kuşağı Şekeri Gök kuşağı şekeri, pasta süslemelerinde kullanılan, farklı renklerle renklendirilmiş bir şeker türüdür. İnce Toz Şeker İnce toz şeker, normal toz şekerin ezilmesi ve elekten geçirilmesi ile elde edilir. Kolay eriyebildiği için tatlılarda kullanılır. Mısır Glikozu Mısır glikozu, mısır nişastasının işlenerek şekere dönüştürülmesiyle elde edilir. Sıvı halde olup, özellikle hazır reçel yapımında kullanılır. Oldukça tatlı bir şeker türüdür. Kaya Şekeri Kaya şekeri, büyük, parlak ve beyaz renklidir. Normal şekerler kadar tatlı değildir. Tel Şeker Tel şeker, kaynatılarak katılaştırılan ve ince tel şekli verilerek yapılan bir şeker türüdür. Süslemelerde kullanılır. Esmer Küp Şeker Esmer küp şeker, esmer şekerin kalıplara dökülerek küp haline getirilmiş şeklidir. Daha çok içeceklerde kullanılır. Kum (Toz) Şeker Kum şeker, iri taneleri bulunan ve normal taneli şekerden 3-4 kat daha büyük bir süs şekeridir. Beyaz Kırık Şeker Beyaz kırık şeker, işlemi oldukça yavaş yapılan ve parçaları büyük olan bir şeker türüdür. Bunların dışında, esmer kırık şeker, kaba şeker, hurma şekeri, kamış şekeri, krema şekeri ve mısır şekeri gibi çeşitli şeker türleri de bulunmaktadır. |