Besin türleri, içeriğinde barındırdığı vitamin mineral yağ, karbonhidrat gibi maddelere göre türlere ayrılmaktadır. Besin maddeleri hem insanlar hem de hayvanların hayatta kalmaları için mutlaka tüketmeleri gereken maddelerdir. Besin maddelerinin bİr kısmı içeriğinde aynı anda birçok mineral ve vitamini barındırabilir. Besinler sayesinde insanlar vücut için ihtiyaç duyulan enerjiyi elde ederler. Bazı besin maddeleri topraktan elde edilebileceği gibi bazı besin maddeleri de hayvansal kaynaklı olabilir. Besin maddelerinin tüketimi kadar bilinçli bir şekilde tüketimi de bu maddelerden elde edilecek faydayı maksimum seviyeye çıkarmaya yardımcı olur.
Besin türleri nelerdir? - Karbonhidrat barındıran besin maddeleri: Karbonhidrat vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması için mutlaka tüketilmesi gereken bir maddedir. Fakat karbonhidrat tüketiminde alınan miktarın yakılamaması halinde kilo artışının oluşma ihtimali unutulmamalıdır. En fazla karbonhidrat barındıran besin maddeleri ekmek ve türevleri, hamur işleri, tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler, baklagiller, süt-süt ürünleridir.
- Protein barındıran besin maddeleri: Dokuların tamiri için protein çok önemlidir. Vücudun dengeli çalışmasından hormonların yapısına kadar birçok işlevi bulunur. Protein en çok hayvansal ürünlerde bulunur. Bu ürünlerin başında et, süt, yumurta gelir. Yine bazı bitkiler örneğin kuru baklagillerde protein barındırır.
- Yağ barındıran besin maddeleri: Yağ vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar, hücre ile hormonlara faydalıdır. Fakat yağ tüketimi açısından da dikkat edilmesi gerekir.
Ayrıca besin maddelerini içeriklerine göre de 4 ana grupta toplamak mümkündür. Bunlar; - Süt ve sütten elde edilen ürünler,
- Et ve etten yapılan besin maddeleri,
- Sebze ve meyveler,
- Yağ ve şeker içeren besin maddeleri,
- Tahıl ve tahıl ürünleridir.
Besin türlerinin tüketimi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Her besin grubunda yer alan besinin birbirinden değerli olduğu unutulmadan dengeli bir tüketim alışkanlığı kazanmak gerekir. |